Άρθρα‎ > ‎

Η ΑΓΙΑ ΘΩΜΑΪΣ ( 3 Ιανουαρίου )

αναρτήθηκε στις 2 Ιαν 2011, 11:44 μ.μ. από το χρήστη Ι.Ν. Αγίου Νικολάου ΠλωμαρίουΑΓΙΑ ΘΩΜΑΪΣΓιορτάζουμε σήμερα 3 Ιανουαρίου, ημέρα μνήμης της Αγίας Θωμαΐς από τη Λέσβο, ας πούμε λίγα λόγια:

Η Αγία Θωμαΐδα γεννήθηκε στη Λέσβο περίπου το 910-913, από γονείς ευσεβέστατους, έντιμους και ευκατάστατους, εν ονόματι Μιχαήλ και Καλή. Τη στέρηση παιδιού την αντιμετώπιζαν "πενθούντες και σκυθρωπάζοντες", αλλά και με την ελπίδα ότι θα αποκτούσαν παιδί και για αυτό δεν έπαυαν να προσεύχονται. Η Υπεραγία Θεοτόκος με Θείο όνειρο προειδοποίησε την Καλή ότι όχι μόνο θα αποκτούσε παιδί, αλλά ότι αυτό θα ξεχώριζε σε πλούτο χαρισμάτων και αγιότητας. Πράγματι, απόκτησαν κόρη, που την ονόμασαν Θωμαΐδα, που καθώς μεγάλωνε ξεχώριζε για τα χαρίσματα που είχε και για την ομορφιά της. Αν και δεν είχε καμία διάθεση για γάμο αλλά απ'εναντίας θαύμαζε τη μοναστική ζωή, πειθαρχώντας στη θέληση και επιθυμία των γονέων της, παντρεύτηκε, σε ηλικία 24 ετών, κάποιον ονόματι Στέφανο, που έγινε γι'αυτήν "ακάνθινος στέφανος" για όλη τη ζωή της. Ενώ αυτή ήταν τόσο καλή, τόσο ενάρετη, ώστε την ήξεραν όλοι σαν υπόδειγμα συζύγου, υπέφερε φοβερά από τη βάναυση συμπεριφορά του βάρβαρου συζύγου της, που καθημερινά εύρισκε ευκαιρία να την πληγώνει στο σώμα και στην ψυχή με ξυλοδαρμούς, και διάφορα άλλα βασανιστήρια. Η Αγία Θωμαΐς, αντιμετώπιζε όλη αυτή τη μαρτυρική κατάσταση με την προσευχή, την υπομονή και την αγαθοεργία. Πολύ σύντομα η πίστη και η Αγιότητα της Θωμαϊδος Ευλογήθηκε από το Θεό, που της έδωσε το Χάρισμα της Θαυματουργίας, όταν ζητούσε με τις θερμές προσευχές της τη βοήθειά Του για ανθρώπους που υπέφεραν. Μετά από 13 χρόνια μαρτυρική συζυγική ζωή, παρέδωσε την ψυχή της στον Κύριο σε ηλικία 38 χρονών.
Η Αγία Θωμαΐδα, λοιπόν, δικαίως ονομάστηκε προστάτις του συζυγικού βίου και συµφιλιώτρια των συζύγων.

Απολυτίκιο. Ήχος δ'. Ταχύ προκατάλαβε
Τας θλίψεις του βίου σου, ως ηροσφοράν λογικήν, Χριστώ προσενένκασα, την των θαυμάτων ισχύν, Οσία, αντείληφας. Όθεν ως συζυγίας, υποτύπωσιν θείαν, μέλπομεν Θωμαΐς σε και πιστώς σοι βοώμεν Χαίρε της νήσου Λέσβου, σεμνόν εγκαλλώπισμα.