Άρθρα‎ > ‎

Έξι χιλιάδες προσκυνητές αναμένονται στη Σουμελά του Πόντου

αναρτήθηκε στις 7 Αυγ 2010, 1:14 μ.μ. από το χρήστη Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Πλωμαρίου

Ο Ερτουγρούλ Γκεντς (Ertuğrul Genç), δήμαρχος της Ματσούκας, στα όρια της οποίας βρίσκεται η Παναγία Σουμελά, δήλωσε ότι αναμένονται έξι χιλιάδες προσκηνυτές κατά τη λειτουργία που θα γίνει στις 15 Αυγούστου, στο ιστορικό μοναστήρι. 

Ο δήμαρχος είπε μάλιστα ότι έχουν εξαντληθεί τα δωμάτια στην περιοχή και ο ίδιος έχει παραχωρήσει το σπίτι του σε μια οικογένεια από την Ελλάδα για εκείνες της μέρες. 

Ο Γκεντς, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε στην Ένωση Δημοσιογράφων Τραπεζούντας, τόνισε ότι η λειτουργία που θα γίνει στη Σουμελά στις 15 Αυγούστου, είναι πολύ σημαντικό γεγονός για τον τουρισμό της περιοχής. Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο δήμαρχος της Ματσούκας, είπε: 

“Ξεκινήσαμε με το σκεπτικό να μετατρέψουμε τη Σουμελά σε μια Έφεσσο. Απευθυνόμενοι στους σχετικούς φορείς, λαμβάνοντας πάντα υπ’ όψιν τις ευαισθησίες μας, φροντίσαμε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες , ούτς ώστε να καταστήσουμε την περιοχή μας κέντρο θρησκευτικού τουρισμού. Δουλέψαμε εδώ και πολύ καιρό πάνω σε αυτό το θέμα. Τελικά καταφέραμε να πάρουμε άδεια για να τελείται στο μοναστήρι μια λειτουργία το χρόνο”. 

Ο Γκεντς είπε επίσης ότι η λειτουργεία του 15αύγουστου πρέπει να θεωρηθεί ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τον τουρισμό της περιοχής, υπογραμμίζοντας ότι ο Δήμος Ματσούκας κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για την επιτυχία της εκδήλωσης. Σημείωσε επίσης ότι την ημέρα της λειτουργίας περιμένουν στη Ματσούκα έξι χιλιάδες επισκέπτες, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα στα υφιστάμενα ξενοδοχεία και πανσιόν, που έχουν πληρόττηα 100% για τις ημέρες 12-15 Αυγούστου. “Γι’ αυτό το λόγο και εγώ ο ίδιος παραχώρησα το σπίτι μου σε μια οικογένεια από την Ελλάδα. Πρέπει να δείξουμε την παραδοσιακή μας φιλοξενία, για να προσελκύσουμε περισσότερους επισκέπτες τα επόμενα χρόνια”, είπε ο Δήμαρχος της Ματσούκας. 

Τέλος, ο Ερτουγρούλ Γκεντς δήλωσε ότι για να τονωθεί ο τουρισμός τους εννέα νεκρούς μήνες του έτους, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η άδεια για να λειτουργεί η Σουμελά στις μεγάλες γιορτές της Χριστιανοσύνης, όπως είναι το Πάσχα και τα Χριστούγεννα. 

Στη λειτουργία της 15ης Αυγούστου 2010, στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελάς του Πόντου, θα χοροστατήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. 

Πηγή: http://infognomonpolitics