Η Ενορία‎ > ‎

Ιερόν Κελλίον

ΙΕΡΟΝ ΚΕΛΛΙΟΝ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ
(ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ)
Στο προαύλιο του ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου Πλωμαρίου, όπου και η έδρα της προσωρινά συσταθείσας –προσωποπαγούς-Μητρόπολεως Πλωμαρίου, το 1923 με πρωτοβουλία του πρώτου και τελευταίου Μητροπολίτου αυτής Κωσταντίνου Κοϊδάκη 1924-1934, του από Καλλιουπόλεως και Μαδύτου, χτίστηκε ένα διώροφο κτίριο το όποιο και ανηγέρθη με εισφορές των ιερών ναών και διαφόρων ευσεβών χριστιανών, για να στεγασθεί η Μητρόπολις του Πλωμαρίου. Όταν αναχώρησε ο Μητροπολίτης Κωσταντίνος Κοϊδάκης από το Πλωμάρι το 1934, έπαυσε να λειτουργεί και η Μητρόπολις του Πλωμαρίου και οι Ιερείς που υπηρετούσαν στον Άγιο Νικόλαο έμεναν στο κελλίον το οποίον και παρέμεινε γνωστό ως «Μητρόπολη».
Αναφέρουμε ορισμένα ονόματα ενδεικτικά τα οποία ενθυμούνται αρκετοί συμπολίτες μας, που έμειναν στην «Μητρόπολη» Πλωμαρίου.
Ο Πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Μυτιληναίος με την πολυμελή οικογένεια του, ο Αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Σεκέρης, ο πατήρ Παύλος Καραγιώργης με την οικογένεια του, ο πατήρ Παύλος Αγγελέρος, καθώς και διάκονοι και Ιεροκήρυκες. Το εν λόγω οίκημα υπέστη αρκετές και σοβαρές ζημιές με τις δύο πλημμύρες που επέφεραν μεγάλη καταστροφή, το 1932 και το 1958. Ο πατήρ Παύλος Καραγεώργης το 1958 για να γλυτώσει από την πλημμύρα με την οικογένεια του και το νεωκόρο Παναγιώτη Καραγκιουζέλη πήδησαν από το παράθυρο και ανέβηκαν στον γυναικωνίτη του Αγίου Νικολάου αφού τα νερά της πλημμύρας έφτασαν στον πρώτο όροφο της μητρόπολης και πλημμύρισε όλο το Πλωμάρι. Η «Μητρόπολη» ανακαινίστηκε το 2009 από τον ιερέα Ευστάθιο Μεταξή με την αμέριστη βοήθεια του τελευταίου Δημάρχου Πλωμαρίου Δημήτρη Βαρβαγιάννη τον οποίο και το εκκλησιαστικό συμβούλιο ευχαριστεί από καρδιάς διότι χωρίς την βοήθεια του και την αγάπη του για τον Άγιο Νικόλαο είναι γεγονός ότι δεν θα μπορούσαμε να ανακαινίσουμε ένα ιστορικό κτίριο όπως αυτό.
Βέβαια σε πολλές ενορίες της Μυτιλήνης και της πατρίδας μας υπάρχουν τα κελιά πλησίον τις εκκλησίας που χρησιμοποιούνται για να μένει ο εκάστοτε ιερέας. Στο Μεγαλοχώρι, στο Παλαιοχώρι, στην ενορία του Τρύγονα, στο Ακράσι, στο Σταυρό, στο Νεοχώρι Στην Αρχ. περιφέρεια Γέρας στο Παπάδο. στο Πέραμα στο Σκόπελο στο Μεσαγρό, στο Πλακάδο, στο Παλαιόκηπο. Ακόμη στην Αρχιερατική περιφέρεια Αγιάσου, Πολιχνίτου, Ερεσού και σε πάμπολλες άλλες περιοχές. Οι περισσότερες ενορίες του νησιού μας και της Ελλάδας, διαθέτουν κελία για να μένουν εκεί οι ιερείς κοντά στην εκκλησία ώστε να εκτελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα αλλά παράλληλα να προσέχουν και τους ιερούς ναούς που υπηρετούν.

Αγιασμός εγκαινίων του κελλίου Αγίου Νικολάου Πλωμαρίου (ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ) 15/1/2010