Η Ενορία‎ > ‎

Ι.Ν. Αγίου Νικολάου

Ο ναός του αγίου Νικολάου είναι ο καθεδρικός της πόλεως του Πλωμαρίου.
Χτίστηκε σύμφωνα με την επιγραφή το 1847, η επιγραφή είναι εντοιχισμένη εις τον τοίχο του ναού, η οποία αναφέρει << τω1847 Μαΐου 8 >>. 
Εις την θέσιν, όπου χτίστηκε ο ιερός ναός, δεξιά του ποταμού Σεδούντα κοντά εις την θάλασσαν, υπήρχε παλαιό εξωκκλήσι του αγίου Νικολάου , και ήταν περιβόλι από λεμονιές και πορτοκαλιές, ιδιοκτησία του Εμμανουήλ Ξυπτερά, ο οπoίoς δώρησε το περιβόλι του προς την ανέγερση του ιερού ναού. Δια την άδεια<< φιρμάνι >> του ιερού ναού φρόντισε ο ιατρός Απόστολος Ρεπάνης ο οποίος ήταν ο προσωπικός ιατρός του Σουλτάνου στην Κωνσταντινούπολη . Για τον αρχιτέκτονα γνωρίζουμε ότι οι κάτοικοι του Πλωμαρίου όταν αποφάσισαν να χτίσουν την μεγάλη εκκλησία του αγίου Νικολάου, στον Ποταμό έτσι λεγόταν το Πλωμάρι ,έφεραν από την Αγιάσο τον Κάλφα που έχτισε τον ναόν της Παναγίας και τον ανέθεσαν να χτίσει με τα ίδια αρχιτεκτονικά σχέδια την δική τους εκκλησία στο Ποταμό. Ο ρυθμός είναι τρίκλιτος βασιλική του Λεσβιακού τύπου και η στέγη ξύλινη με κεραμοσκεπή. Οι περισσότερες εικόνες του τέμπλου φέρουν την επιγραφή << Έργον αδελφότητος Ιωσαφαίων Καυσοκαλύβια Άγιον Όρος 1899 >>  
Το Πλωμάρι με τον καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου διετέλεσε έδρα Μητροπόλεως (Ι924-1934 ) και η πρώτη θεία λειτουργία τελέσθηκε τον Μάιο του 1847.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό για τον καθεδρικό ιερό ναό του Πλωμαρίου Άγιο Νικόλαο.