Επικαιρότητα


ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ : Γιατί έκλεισαν οι Εκκλησίες – Τι είπε για την Θεία Ευχαριστία

αναρτήθηκε στις 4 Απρ 2020, 2:55 π.μ. από το χρήστη Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Πλωμαρίου   [ ενημερώθηκε 4 Απρ 2020, 2:55 π.μ. ]


Κεκλεισμένων των θυρών τελέστηκε σήμερα, Παρασκευή 3 Απριλίου 2020 η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών.

Στην Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο Αρχιμ. Βαρνάβα και τους Εφημερίους του Ναού.

Μετά το πέρας της Ακολουθίας ο Μακαριώτατος κήρυξε τον θείο λόγο, όπου αναφέρθηκε στο θέμα της Θείας Ευχαριστίας και στο κλείσιμο των εκκλησιών.

«Περίεργα τα συναισθήματα. Οι δρόμοι έρημοι και οι εκκλησιές κλειστές κι εμείς κλεισμένοι στα σπίτια μας. Κλεισμένοι στα σπίτια μας όχι γιατί φοβόμαστε αλλά γιατί αγαπάμε» - τόνισε χαρακτηριστικά ο Μακαριώτατος.

Στη συνέχεια ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στα σκληρά μέτρα που ελήφθησαν, στηρίζοντας παράλληλα τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και τους συνεργάτες του για τις αποφάσεις τους.

«Αν ρίξουμε μια ματιά γύρω μας κι εμείς πονάμε, αλλά και άλλοι πονάνε. Και όλοι αυτοί που όρισαν όλα αυτά τα μέτρα, τα σκληρά ίσως, δεν το κάνανε από χαρά, από τον Πρωθυπουργό της χώρας μας μέχρι τον τελευταίο συνεργάτη του, αλλά πρέπει για να μην έχουμε κάτι χειρότερο» - υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Μακαριώτατος.

Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι «χρειάζεται να το καταλάβουμε ότι αυτό είναι πρόσκαιρο και χρειάζεται η οικονομία για να το ξεπεράσουμε».

Όσον αφορά το θέμα της Θείας Ευχαριστίας, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι «στο θέμα της Θείας Ευχαριστίας για εμάς δεν χωράει έκπτωσις, δεν μπουρούμε να ψάξουμε να βρούμε άλλη λύση γιατί αυτό είναι η Εκκλησία, κι αν δεν έχουμε την Θεία Ευχαριστία δεν έχουμε και Εκκλησία. Η Εκκλησία είναι η Θεία Ευχαριστία.»

«Και είναι και η συνάθροιση για να ζήσουμε το γεγονός της Εκκλησίας. Το πρώτο είναι καθαρά έργο της Εκκλησίας, στο δεύτερο έχει λόγο και η Πολιτεία. Είναι υποχρεωμένη να λάβει τα μέτρα της γιατί έχει λάβει εντολή από τον λαό να τον προστατεύει» - πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε και στην οικονομία της Εκκλησίας, λέγοντας πως «η Εκκλησία έχει δύο τρόπους που πορεύεται στη ζωή Της, είναι η ακρίβεια και η οικονομία. Έτσι και αυτό που γίνεται σήμερα είναι μία οικονομία και μέσα στην οικονομία πρέπει να δούμε και τον εαυτό μας. Αυτό συμβαίνει και σήμερα, η οικονομία είναι εκείνη η οποία θα μας βοηθήσει για να βγούμε από τις δυσκολίες. Δεν είναι κάτι που το κάνουμε επίτηδες και κλείνουμε τις εκκλησιές μας».

Ακόμη ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, αναφέρθηκε στο ρόλο της Εκκλησίας, υπογραμμίζοντας πως «η Εκκλησία ήτανε, είναι και θα είναι πάντοτε στο πλευρό αυτού του λαού».

Κλείνοντας ο Μακαριώτατος ζήτησε από τους πιστούς που βρίσκονται στα σπίτια τους, να σηκώθουν και να ψάλλουν όλοι μαζί τον Ακάθιστο Ύμνο, λέγοντας ότι «θα νικήσουμε γι΄ ακόμη μια φορά».Βίντεο YouTube


Η Τεσσαρακοστή στις «κατ’ οίκον» Εκκλησίες μας

αναρτήθηκε στις 21 Μαρ 2020, 2:47 π.μ. από το χρήστη Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Πλωμαρίου   [ ενημερώθηκε 21 Μαρ 2020, 2:47 π.μ. ]

του αρχιμ. Ιακώβου Κανάκη

: Η παρουσία του νέου ιού έχει αλλάξει την καθημερινότητά μας. Ήρθε ξαφνικά και γρήγορα και θα μας απασχολήσει είναι το πιθανότερο για αρκετό καιρό.

Έχουμε να αντιμετωπίσουμε κάτι που δεν φαίνεται φαίνονται όμως τα αποτελέσματά του και είναι τραγικά. Έχουμε απώλειες ανθρώπων. Στην γειτονική Ιταλία είναι σαν να έχουν κάθε μέρα απώλεια ενός χωριού. Περίπου ανά μισή ώρα έχουν κηδεία και πολλές φορές ο αποτεφρωτήρας δεν σταματάει ούτε στιγμή. Τα μέτρα που εξαγγέλλονται στοχεύουν να προλάβουμε και στην χώρα μας μια τέτοια κατάσταση. Χρειάζεται να πειθαρχήσουμε, είναι αναγκαίο αυτό. Η οικονομική ζημία είναι δεδομένη και αφορά σε όλον τον πλανήτη μας, πόσο μάλλον στην χώρα μας που προσπαθεί να ορθοποδήσει. Ωστόσο πρέπει να ακολουθήσουμε κανόνες και οδηγίες για να ξεπεραστεί η δυσκολία.

Όμως ο νέος ιός αρχίζει και αποκαλύπτει και άλλα πράγματα. Καταρχήν δείχνει ότι ο άνθρωπος τελικά δεν είναι τόσο δυνατός. Αντίθετα, είναι « μικρός» , πεπερασμένος. Και οι επιστήμες οι οποίες μας έχουν δώσει τόσα πολλά και καλά είναι και αυτές « μικρές». Εξ αυτών η ιατρική που έχει όντως προοδεύσει τόσο πολύ, αναζητά εδώ και καιρό το εμβόλιο και την θεραπεία. Όμως και αυτή ψάχνει… οι ειδικοί δεν είναι «θεοί». Έχει και αυτή τα όριά της.

Το άλλο που έκανε ο νέος θανατηφόρος ιός είναι ότι φανέρωσε μια κοινωνική ισοτιμία. Και ο πλούσιος και ο φτωχός και ο νεώτερος και ο μεγαλύτερος στην ηλικία πρέπει να παραμείνει έγκλειστος στο σπίτι του. Γίναμε όλοι ίσοι έναντι του κινδύνου. Περιμένουμε στην ίδια σειρά σε φαρμακεία και καταστήματα τροφίμων. Όλοι με μάσκες, γάντια, αντισηπτικά. Ίσοι έναντι των άλλων. Δοκιμάζεται η ίδια μας η ύπαρξη. Ανασφάλεια, θυσιαστικότητα ή ατομισμός, αλληλεγγύη. Πλέον όχι ως θεωρία αλλά ως πραγματικότητα στον καθημερινό μας βίο. Επίσης, βρήκαμε ελεύθερο χρόνο, τον οποίο πολλοί δεν βρίσκαμε ποτέ. Είναι τελικά αυτό που περνάμε ένα μεγάλο και δύσκολο « διαγώνισμα» για όλους εμάς τους « μαθητές» της ζωής.

Ο ιός κρατά τις οικογένειες μαζί στο ίδιο σπίτι. Είχε να γίνει πολύ καιρό αυτό. Ο καθένας με το πρόγραμμά του, τις υποχρεώσεις του, πολύ σπάνια γινόταν να υπάρξει η οικογένεια ολόκληρη στο σπίτι. Έγινε τώρα, όμως βίαια και πλέον αναμετράτε με τα συγγενικά του πρόσωπα ο καθένας κατά πόσο μπορεί να αντέξει αυτήν την συνύπαρξη αφενός και αφετέρου για πόσο διάστημα. Εδώ θα χρειαστεί μεγάλη υπομονή, ή καλύτερα υπομονές! Ας το δούμε όμως θετικά, ας προσπαθήσουμε να κάνουμε πράγματα μαζί, είχε λείψει αυτό άλλωστε σε πολλούς. Όμως και μόνοι μας άν είμαστε να χαρούμε την μοναξιά μας. Να την κάνουμε δημιουργική, ευχάριστη. Υπάρχουν τόσα ωραία βιβλία που είχαμε κάπου σκονισμένα στην βιβλιοθήκη. Ήρθε η ώρα να τα κατεβάσουμε και να τα ανοίξουμε. Είναι έτοιμα πολλά από αυτά να μας μεταδώσουν από την συσσωρευμένη σοφία τους. Επίσης, να ξεκουραστούμε. Αυτό δεν έλεγαν με παράπονο πολλοί, ότι είναι υπερβολικά κουρασμένοι. Ας χαρούν λίγη ξεκούραση τώρα. Ακόμα, να προσευχηθούμε. Είναι Τεσσαρακοστή και οι Εκκλησίες είναι μεν ανοιχτές αλλά, με πόνο το λέμε, δεν τελούνται οι ακολουθίες. Ας κάνουμε το σπίτι μας « κατ’ οίκον» Εκκλησία, όπως τότε στα πρωτοχριστιανικά χρόνια. Να καίει το κανδήλι, ας προσφέρουμε λιβάνι. Όπως ανεβαίνει ο καπνός από το λιβάνι ψηλά, έτσι να γίνει και με την προσευχή μας, αυτό να λέμε. Να μελετάμε συστηματικά την Αγία Γραφή, τους βίους των αγίων. Ας διαβάζουμε τους «Χαιρετισμούς» μπροστά στο εικόνισμα της Παναγίας. Ας επιθυμούμε την Θεία Κοινωνία έστω και ας μην μπορούμε προς το παρόν να μετέχουμε σ’ Αυτήν. Ας επικοινωνήσουμε με ανθρώπους που πιθανόν είχαμε κάποιες διαφορές και είχαμε πικραθεί. Μπορεί και να μας μισούν ή έτσι νομίζουμε, εμείς ας προσευχόμαστε γι’ αυτούς.

Να προσευχόμαστε καρδιακά για γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό των θεραπευτηρίων μας, πού δίνουν την δική τους μάχη στην πρώτη γραμμή. Όπως και για τους στρατιώτες πού βρίσκονται στα σύνορά της πατρίδας μας. Και για τους μετανάστες ας διευρύνουμε την προσευχή μας, που βρίσκονται μετέωροι σε ξένο τόπο. Για τα παιδιά που δίνουν Πανελλήνιες εξετάσεις και έχουν αγωνία ή και για τους φοιτητές, που φοβούνται μην χάσουν το εξάμηνο στα Πανεπιστήμια τους. Έχουμε πολλούς και για πολλά πού μπορούμε να προσευχηθούμε.

Θα τελειώσω τις λίγες σκέψεις, με το μήνυμα κάποιας νεαρής κοπέλας που έστειλε μόλις σήμερα: « Θέλω πάτερ να εξομολογηθώ κάτι που συνειδητοποίησα σήμερα με πόνο και μεγάλη απογοήτευση. Ντρέπομαι που τόσα χρόνια δεν πήγαινα τόσο συχνά στην Εκκλησία. Πάντα έβρισκα δικαιολογίες ότι να Πάσχα έρχεται θα πάμε…κ.τ.λ. Τώρα συνειδητοποιώ πόσο απαραίτητα, όμορφα και απόλυτα συνδεδεμένα με την καθημερινότητά μας είναι η Εκκλησία και τα Μυστήριά της. Οι μυρωδιές και οι ήχοι από τους ψαλμούς… Στέλνω αυτό το μήνυμα όχι γιατί το βλέπω αυτό που ζω ως ενοχή, αλλά γιατί αυτό νιώθω δυνατά μέσα μου και θα ήθελα να το μοιραστώ με όλον τον κόσμο…».

Θα κάνουμε όλοι μας λίγη υπομονή, θα παραμείνουμε προσεκτικά στα σπίτια μας και κάποια στιγμή όλο αυτό θα φύγει και θα ξαναγίνουμε όπως πριν. Ίσως καλύτερα από πριν αν έχουμε λάβει το μεγάλο δίδαγμα για την ζωή και την ύπαρξή μας. Καλή υπόλοιπη Τεσσαρακοστή στις « κατ οίκον» Εκκλησίες μας. Προσευχόμαστε για εσάς και εσείς παρακαλούμε για εμάς!

Δεν παίρνει μαζί του ο άνθρωπος τίποτα εκτός από τα καλά έργα

αναρτήθηκε στις 21 Μαρ 2020, 2:41 π.μ. από το χρήστη Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Πλωμαρίου   [ ενημερώθηκε 21 Μαρ 2020, 2:41 π.μ. ]

: Πες μου, αν ο βασιλιάς σε καλούσε στα ανάκτορα και σ’ έβαζε να καθίσεις δίπλα στο θρόνο του και σου μιλούσε τιμητικά μπροστά σε όλους τους αυλικούς και σε κρατούσε στο τραπέζι του, για να γευθείς τα βασιλικά φαγητά, δεν θα θεωρούσες τον εαυτό σου ως τον πιο ευτυχισμένο άνθρωπο;

Τώρα, λοιπόν, που πρόκειται ν’ ανέβεις στον ουρανό και να σταθείς κο­ντά στο Βασιλιά του σύμπαντος και να λάμπεις όπως οι άγγελοι και να συμμετέχεις στην απρόσιτη θεία δό­ξα, διστάζεις να περιφρονήσεις τα χρήματα, ενώ θα έπρεπε να πετάς από χαρά, ακόμα κι αν χρειαζόταν να θυσιάσεις τη ζωή σου για το σκοπό αυτό;

Για ν’ αναρ­ριχηθείς σε κάποιο πρόσκαιρο δημόσιο αξίωμα, που θα σου δώσει την ευκαιρία να κλέψεις, χρησιμοποιείς κάθε μέσο, θεμιτό και αθέμιτο. Και τώρα, που μπρο­στά σου βρίσκεται η αιώνια βασιλεία των ουρανών, που τίποτα δεν πρόκειται να την καταργήσει, αδιαφορείς και κάθεσαι μ’ ανοιχτό το στόμα μπροστά στα χρήματα;

Αλίμονο, πόση είναι η αναισθησία μας! Τέτοια αγαθά προσδοκάμε, και στα πράγματα της γης είμα­στε κολλημένοι! Δεν αντιλαμβανόμαστε την πανουρ­γία του διαβόλου, που μας δίνει τα μικρά και μας παίρνει τα μεγάλα.

Μας προσφέρει λάσπη και μας αρπάζει τον ουρανό. Μας παρασύρει στη σκιά και μας απομακρύνει από το φως. Μας τραβάει στην απά­τη και μας στερεί την αλήθεια. Μας ξεγελάει με όνει­ρα -γιατί όνειρο είναι ο πλούτος του κόσμου τούτου- και μας καταντάει, όταν έρχεται η ώρα του θανάτου μας, φτωχότερους κι από τους πιο φτωχούς. Γιατί τό­τε δεν παίρνει μαζί του ο άνθρωπος τίποτ’ άλλο πέρα από την αρετή του και τα καλά του έργα.

Γέροντας Χρυσόστομος ο Ιορδανίτης για Τουρκία: Θα τρέχουνε και δεν θα φτάνουνε..

αναρτήθηκε στις 14 Μαρ 2020, 2:36 π.μ. από το χρήστη Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Πλωμαρίου   [ ενημερώθηκε 14 Μαρ 2020, 2:37 π.μ. ]

Γέροντας Χρυσόστομος ο Ιορδανίτης: (Για την Τουρκία) «Τους έδωσε ένα ταρακούνημα.., τους έδωσε το δεύτερο…, τώρα θα έρθει και το τρίτο που θα τρέχουνε και δεν θα φτάνουνε.. Ούτε με τα καράβια που θέλουν να σκάψουνε.., ούτε με τα νησιά.., ούτε με τα έξι μίλια.., ούτε με τα 12μίλια..!»

”ΤΑ ΥΣΤΕΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ” Ο Γέροντας Χρυσόστομος ο Ιορδανίτης μιλά για τα ακραία φυσικά φαινόμενα που μαστίζουν τον πλανήτη μας, τις αρρώστιες, τους πολέμους και τις τουρκικές προκλήσεις, γεγονότα τα οποία όπως υποστηρίζει αποτελούν επιβεβαίωση των γραφών για τα “ύστερα του κόσμου”.

Γέροντας Χρυσόστομος ο Ιορδανίτης: «Να μείνει ο κόσμος κοντά στην Εκκλησία, κοντά στα μυστήρια και ο Θεός δεν θα μας εγκαταλείψει μέχρι τέλους. Όλο και κάτι θα συμβεί, όλο και κάτι θα στείλει και θα φύγουν και αυτές όλες οι απειλές και αυτές όλες οι εισβολές.. Γιατί ‘‘Άλλαι αι βουλαί ανθρώπων, άλλα Θεός κελεύει..’’(Για την Τουρκία)Τους έδωσε ένα ταρακούνημα.., τους έδωσε το δεύτερο…, τώρα θα έρθει και το τρίτο που θα τρέχουνε και δεν θα φτάνουνε.. Ούτε με τα καράβια που θέλουν να σκάψουνε.., ούτε με τα νησιά.., ούτε με τα έξι μίλια.., ούτε με τα 12 μίλια..»

Απόσπασμα από την εκπομπή 24 ΩΡΕΣ, οι οποίες επιστρέφουν στους Αγίους Τόπους και συγκεκριμένα στη Μονή Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτη στην έρημο της Ιεριχούς.

Βίντεο YouTube


Εξαήμερη Προσκυνηματική εκδρομή από τον ιερό Ναό Αγ.Νικολάου Πλωμαρίου για Μετέωρα, Θεσσαλονίκη και Μακεδονία από την 22 Ιουνίου έως την 27 Ιουνίου 2020

αναρτήθηκε στις 21 Φεβ 2020, 2:14 π.μ. από το χρήστη Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Πλωμαρίου   [ ενημερώθηκε 21 Φεβ 2020, 2:24 π.μ. ]

Ο ιερός ναός Αγίου Νικολάου Πλωμαρίου διοργανώνει 6 ήμερη Προσκυνηματική εκδρομή στα Μετέωρα , στην Θεσσαλονίκη στον Άγιο Δημήτριο , στον τάφο του Αγίου Παϊσίου , στην ιερά μονή Παναγίας Σουμελά στην Βέροια , Έδεσσα , Νάουσα στην Βεργίνα ,στα Γιαννιτσά στην ιερά μονή Αγ. Γεωργίου Ανύδρου και στην Καστοριά στην Αγ. Σοφία Κλεισούρας κ.α Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Αρχιερατικό Επίτροπο Πλωμαρίου, Αιδεσ. Πρωτ. Ευστάθιο Μεταξή , στα τηλέφωνα: 2252032223, κιν. 6974067046.

Ευλογεί η ψυχή μου τον Κύριον

αναρτήθηκε στις 13 Φεβ 2020, 7:02 π.μ. από το χρήστη Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Πλωμαρίου   [ ενημερώθηκε 13 Φεβ 2020, 7:03 π.μ. ]

Γιατί οι χριστιανοί παρασύρονται στις μαγείες;

αναρτήθηκε στις 3 Φεβ 2020, 2:55 π.μ. από το χρήστη Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Πλωμαρίου   [ ενημερώθηκε 3 Φεβ 2020, 2:55 π.μ. ]


— Διότι εξέλειπε απ’ αυτούς η πίστις και ο φόβος του Θεού· διότι σήμερα δεν προσεύχονται σχεδόν καθόλου, ώστε να εκπληρωθούν τα αιτήματά των με την προσευχή και να μη τρέχουν στις μα­γείες.

Δεν διαβάζουν σήμερα την Αγία Γραφή για να ιδούν τι τιμω­ρίες περιμένουν τους ασχολουμένους μ’ αυτά. Δεν πηγαίνουν τακτι­κά στην εκκλησία, δεν εξομολογούνται ούτε ακόμη στις τέσσερες μεγάλες νηστείες, δεν ζητούν στις ανάγκες των την συμβουλή και την ευχή του ιερέως. Επί πλέον τρέχουν πολλοί στις μαγείες διότι εξέχασαν τις υποσχέσεις που έδωσαν στον Χριστό, στο μυστήριο του Βαπτίσματος, όταν είπαν: «Αποτάσσομαι τω σατανά και πάσι τοις έργοις αυτού και πάση τη πομπή αυτού…». Άλλοι πηγαίνουν στους μάγους επειδή δεν εκπληρώθηκαν τα αιτήματά των στην Εκκλησία του Χριστού, ή διότι ελησμόνησαν τον θάνατο και την ημέρα της μελλούσης Κρίσεως του Χριστού. Γι’ αυτό οι Άγιοι Πατέρες μας συμβουλεύουν να τρέχουμε μόνο στον Θεό, μόνο στην Εκκλησία και τους ιερείς και όχι στον διάβολο και τους υπηρέτας του.

Ο ά­γιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος μάς συμβουλεύει, λέγοντας: «Σας παρακαλώ να είσθε καθαροί απ’ αυτές τις απάτες… και όταν θελή­σουν να πατήσουν το κατώφλι του σπιτιού σου (μάγοι) να λέγης πρώτα – πρώτα αυτό τον λόγο: «Σε αρνούμαι σατανά, με όλη την τι­μή και την συνοδεία σου και ενώνομαι με Σένα, Χριστέ!». Χωρίς αυ­τή την απόφασι ποτέ σου να μη εξέλθης από το σπίτι σου. Αυτή η πίστις σου να σου γίνη βακτηρία, αυτή να γίνη όπλο, αυτή φρουρός και προστάτης και συγχρόνως να κάνης το σημείο του σταυρού στο μέτωπο σου. Διότι, εάν μ’ αυτό τον τρόπο καθοπλισθής από παντού, όχι μόνο άνθρωπος αλλά ούτε και διάβολος ακόμη δεν θα σε πλησίαση ούτε θα μπόρεση να σε βλάψη σε τίποτε» (Ένθ’ ανωτέρω).

Πώς μπορούν οι χριστιανοί να λυτρωθούν από τους μάγους και κάθε είδους μαγείες που προέρχονται από τον διάβολο;

— Αυτός που πιστεύει ακράδαντα στον Θεό, προσεύχεται ακα­τάπαυστα και πηγαίνει τακτικά στην Εκκλησία δεν θα ζητήση ποτέ την βοήθεια του διαβόλου και των οργάνων του, οι οποίοι εχθρεύονται τον Θεό. Συνεπώς, όσοι έχουν πίστι ισχυρή στον Θεό να ζητούν πάντοτε την βοήθειά Του. Ενώ οι ολιγόπιστοι, που κάποτε εζήτησαν την βοήθεια των μάγων, εάν θέλουν να σωθούν, πρώτα να εξο­μολογηθούν αυτή την αμαρτία των και να δεχθούν το ανάλογο επιτίμιο. Κατόπιν να μην επικαλούνται πλέον τον σατανά σε βοήθεια σ’ οποιαδήποτε ανάγκη και αν ευρίσκονται, αλλά μόνο στον Θεό. Να προσεύχωνται όσο το δυνατόν συχνότερα με δάκρυα από καρδίας και έτσι με την υπομονή και την πίστι των θα λυτρωθούν από τα μα­γικά έργα.

Ιερομονάχου Κλεόπα Ηλιέ
«Πνευματικοί Λόγοι»
Εκδ. Ορθόδοξος Κυψέλη»
Θεσσαλονίκη 1992

Ο εορτασμός των Θεοφανείων στο Πλωμάρι

αναρτήθηκε στις 6 Ιαν 2020, 10:04 π.μ. από το χρήστη Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Πλωμαρίου   [ ενημερώθηκε 6 Ιαν 2020, 10:04 π.μ. ]Με λαμπρότητα εορτάστηκαν και φέτος τα άγια Θεοφάνεια του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού στο καθεδρικό ιερό ναο Αγίου Νικολάου Πλωμαρίου.
Το πρωί
 στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου ο Αρχιερατικός επίτροπος πρωτοπ. Ευστάθιος Μεταξής τέλεσε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού με την παρουσία πλήθους πιστών, που κατέκλυσαν την εκκλησία από νωρίς το πρωί παρόλο που  ο καιρός δεν ήταν καλός , με σκοπό να συνεορτάσουν την μεγάλη αυτή Δεσποτική εορτή.
Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας κλήρος και λαός εξήλθαν του Ναού και εν πομπή μετέβησαν στο λιμάνι της πόλεως , όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και ο αγιασμός των υδάτων.
Ο Αρχιερατικός επίτροπος στο τέλος ευχήθηκε «η αύρα του Παναγίου Πνεύματος που σήμερα, εν είδη περιστεράς, εκάθισεν επί την κεφαλή του βαπτιζομένου Σωτήρος Χριστού, να δροσίζει και να φωτίζει τις ψυχές μας και να μας οδηγεί για να ζούμε εν μετανοία, ενότητι και αδελφοσύνη».
Φωτογραφίες: Μανώλης Λαγουτάρης


Δεκαοκτώ υποτροφίες από τα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα Πλωμαρίου

αναρτήθηκε στις 31 Δεκ 2019, 3:15 π.μ. από το χρήστη Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Πλωμαρίου   [ ενημερώθηκε 31 Δεκ 2019, 3:16 π.μ. ]Μέσα σε πανευφρόσυνη εορταστική ατμόσφαιρα, την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε με τη σεπτή ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μυτιλήνης κ.κ Ιακώβου, εορταστική και απολογιστική εκδήλωση από τα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα Πλωμαρίου και η Κοπή της Βασιλόπιτας του Ιδρύματος στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου .

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε η τελετή κοπής Πρωτοχρονιάτικης Αγιοβασιλόπιτας από τον Πρόεδρο των Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μυτιλήνης , Ερεσού και Πλωμαρίου κ.κ. Ιάκωβον με τη συμμετοχή του Δ.Σ και των μελών των Φ.Ι.Π και πλήθους κόσμου. Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τα έργα αγάπης που επιτελούν τα Φ.Ι.Π., ευχήθηκε χρόνια πολλά και καλή και ευλογημένη χρονιά .

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκε από τον Αντιπρόεδρο των Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων Πλωμαρίου κ. Μιχάλη Μαμάκο όλο το φιλανθρωπικό έργο που επιτελούν τα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα Πλωμαρίου κατά την τελευταία διετία ξεκινώντας από τις 18 υποτροφίες που δίνουν μηνιαίως , βοηθώντας έτσι τους αριστούχους φοιτητές του Πλωμαρίου και των όμορων χωριών, την οικονομική βοήθεια που δίνουν κάθε μήνα στο κοινωνικό παντοπωλείο του Αγίου Νικολάου Πλωμαρίου που βοηθάει μηνιαίως 280 άπορες οικογένειες με τρόφιμα, την οικονομική βοήθεια στους συνανθρώπους μας που έπαθαν ζημιές από τις κατολισθήσεις και έμειναν έξω από τα σπίτια τους, την βοήθεια που δίνουν στους ανασφάλιστους να αγοράσουν τα φάρμακα τους, την βοήθεια που προσέφεραν στους πολύτεκνους συγχωριανούς μας ώστε να μην κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα από την ΔΕΗ, την καθημερινή σίτιση που κάνουν σε έξι άπορους συμπολίτες μας , και τα πάμπολλα ημερομίσθια που έδωσαν στους συγχωριανούς μας Πλωμαρίτες και των γύρω χωριών κατά το 2018 θέλοντας να βοηθήσουν στην ανεργία που προκλήθηκε από το χάσιμο του ελαιοκάρπου εσοδείας 2018-2019 και τελειώνοντας αναφέρθηκε στην οικονομική βοήθεια των σεισμόπληκτων ναών του Πλωμαρίου.

Στο τρίτο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκε εορταστικό Χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα από την χορωδία και το κατηχητικό του Ιερού Ναού Αγ. Νικολάου Πλωμαρίου υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτη Μιχαήλ Τετώνη και της Στέλλας Μεταξή. Το εορταστικό κομμάτι έκλεισε με μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από τον πολιτιστικό φορέα Πλωμαρίου «Ακρίτες του Αιγαίου». Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πλήθους κόσμου, ιερείς και εκκλησιαστικά συμβούλια των ενοριών του Πλωμαρίου και των γύρω χωριών.Τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα στο Γηροκομείο Πλωμαρίου

αναρτήθηκε στις 26 Δεκ 2019, 8:07 π.μ. από το χρήστη Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Πλωμαρίου   [ ενημερώθηκε 26 Δεκ 2019, 8:10 π.μ. ]

Γέμισαν από Χριστουγεννιάτικες μελωδίες και χαρούμενες φωνές, οι χώροι του γηροκομείου Πλωμαρίου, το μεσημέρι των Χριστουγέννων.
Με τον Αρχιερατικό επίτροπο Πλωμαρίου , Πρωτ. π. Ευστάθιο Μεταξή, με παιδιά του κατηχητικού και της χορωδίας του ιερού ναού αγίου Νικολάου Πλωμαρίου ανέλαβαν μία συγκινητική πρωτοβουλία αγάπης και επισκέφθηκαν το γηροκομείο Πλωμαρίου, ψάλλοντας τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα , μεταφέροντας το χαρμόσυνο μήνυμα της Γεννήσεως του Χριστού σ’ αυτούς τους ανθρώπους, όπου αυτές τις άγιες ημέρες δοκιμάζονται και είναι σχεδόν μόνοι . Τον Αρχιερατικό επίτροπο και την χορωδία, ανέμενε και καλωσόρισαν στην είσοδο του γηροκομείου ο Διευθυντής αυτού κ. Στέφανος Σανιδάς ο οποίος με πολύ χαρά και ενθουσιασμό, τους ευχαρίστησε γι’ αυτή την όμορφη και ελπιδοφόρα επίσκεψη. Η επίσκεψη αυτή της αγάπης ωφέλησε όλους τους ευρισκομένους στο γηροκομείο, αλλά και τα ίδια τα παιδιά, διότι αποκόμισαν αγάπη και χαρά από τα πρόσωπα των γερόντων, τα οποία ακτινοβολούσαν χαρά, ελπίδα αλλά και εγκάρδιες ευχές ευγνωμοσύνης».


1-10 of 1270